Observatii pe baza regulamentului concursului pentru
cel mai bun caine al anului - TOP TEN (1999).

Am participat la sfârsitul anului 1999, pentru prima data, la TOP TEN, unde am avut onoarea de a ocupa locul al doilea. Sunt pe deplin multumit de acest loc si de aceea v-as ruga sa întelegeti rândurile ce urmeaza ca pe o încercare de a îmbunatati regulamentul actual, nu numai ca pe o critica ( întotdeauna este mai usor sa demolezi decât sa construiesti ).

În primul rând vreau sa multumesc pe aceasta cale AChR si ACh-Cluj, care prin reprezentantii lor, respectiv prin arbitrii si prin organizatori, au reusit sa organizeze si sa desfasoare o competitie, ce s-a apropiat foarte mult de cele asemanatoare din strainatate.

Plec de la premiza ca aceasta manifestare are ca scopuri:

Am sa încerc în continuare sa va prezint punctele din actualul regulament, care dupa parerea mea, ar trebui modificate.

 1. Pentru ca toti concurentii sa beneficieze de conditii de participare echitabile, ar trebui sa se ia în considerare rezultatele a minim 5 – maxim 10 expozitii. Concurentii pot trimite rezultatele de la mai mult de 10 expozitii. Aceste rezultate ( de la mai mult de 10 expozitii ) vor fi luate în considerare numai daca exista balotaj. În felul acesta se va arbitra valoarea câinilor si nu starea materiala a proprietarilor ( unii dintre ei având posibilitatea materiala de a participa la mai multe expozitii decât altii ).
 2. În legatura cu repartizarea punctajelor am observat ca nu exista diferente între punctajele acordate expozitiilor de CLUB si cele acordate în CACIB. Acest lucru nu reflecta realitatea.
 3. EXPLICATIE : Exista rase la care clubul specializat pentru rasa respectiva, are cerinte speciale pentru participare si/sau evaluare. În consecinta, este mai greu de obtinut un calificativ maxim.

  EXEMPLU : La rasa ciobanesc german, un animal pâna la vârsta de 24 luni, nu poate obtine calificativul EXCELENT, ci numai FB. În plus nu exista acordarea titlurilor de CAC sau RCAC.

  De la vârsta de 24 luni, ne existând clasa DESCHISA, orice câine trebuie sa participe numai la clasa MUNCA, unde fara un examen de lucru, fara radiografie ce sa ateste lipsa displaziei coxo-femurale si fara selectie, ce implica proba de anduranta ( 20 km trap ), nu poate obtine calificativul maxim. Toate aceste cerinte nu exista în expozitiile CAC sau CACIB, unde exista clasa DESCHISA. Deci, un câine cu un grad de displazie ( insesizabil în conditii de expozitii CAC sau CACIB, dar dovedibil prin radiografie ), ce i-ar bloca obtinerea calificativului maxim la club, ar putea obtine teoretic într-o expozitie CAC sau CACIB pâna la BIS !!!

  Situatie pe care o consider dezavantajoasa pentru dezvoltarea corecta a oricarei rase.

   

 4. Am observat lipsa punctajului pentru vice campion de club.
 5. Diferenta între punctajele obtinute în functie de treapta si între competitiile din tara si cele din strainatate sunt minore. EXEMPLU : Avem în tara, la ora actuala, exemplare care au obtinut în competitii de marca din strainatate rezultate remarcabile. Sa luam ca exemplu femela de Dobermann, care la Campionatul European de la Tuln, a obtinut titlul de "CAMPIOANA EUROPEANA DE JUNIORI".

Conform actualului punctaj ar obtine:

Daca aceeasi femela ar fi participat anul acesta la expozitia de la Galati de exemplu, unde dupa câte stiu au fost prezenti numai 3 sau 4 Dobermanni si daca presupunem ca ar fi câstigat pâna la BOG inclusiv ( în expozitia de la Galati, Braila, etc. de obicei sunt prezenti aprox. 100 câini ).
Atunci, punctajul ar fi :

DECI, MAI MULT !!!!!????

Cred ca intentia dvs. nu este ca astfel de exemplare sa recurga la acest fel de acumulare de puncte.

Eu cred ca intentia AChR este ca astfel de exemplare sa participe la competitii de renume, astfel încât lumea chinologica internationala sa afle ca si în România sunt oameni care înteleg si practica chinologia cu succes. Poate în acest fel FCI-ul ar privii cu alti ochi, poate mai îngaduitori, eforturile AChR de standardizare a raselor nationale.

CONCLUZIE :

Cei mai valorosi câini trebuie sa participe la cele mai mari competitii; acest lucru poate fi realizat doar în doua variante si anume :

 1. Prin organizarea de competitii mari, cu numar mare de câini si arbitrii valorosi, atât din tara cât si din strainatate.
 2. Prin sponsorizarea, într-un fel sau altul, a câinilor valorosi astfel încât sa le creem posibilitatea participarii în strainatate la expozitii cât mai importante (desigur, doar daca rezultatele obtinute justifica acest lucru).

În final ajungem la propunerea mea de regulament pentru concursul TOP DOG OF THE YEAR.

INDEX ARTICOLE         PAGINA PRINCIPALA