SETTER ENGLEZ
STANDARD FCI 2/24.06.1987

ASPECT GENERAL:
Câine de talie medie, cu aspect şi alură elegante.

COMPORTAMENT/CARACTER:
Foarte activ şi dotat cu un puternic instinct de vânătoare. Foarte prietenos şi blând.

CAP: Purtat sus, lung şi uscat, dar fără exagerări. Craniu oval între urechi, cu mare capacitate cefalică. Protuberanţa occipitală bine evidenţiată. Stop bine marcat. * Regiune facială: Trufă neagră sau de culoarea ficatului, în funcţie de culoarea robei. Nări larg deschise. Bot cu aspect relativ pătrat şi de adâncime medie. Lungimea botului (de la stop la trufă) trebuie să fie egală cu lungimea craniului (de la occiput la ochi). * Buzele nu trebuie să atârne. * Maxilare puternice, de lungime aproape egală şi cu muşcătură regulată şi complet în foarfece (adică incisivii superior îi acoperă pe cei inferiori într-un contact strâns şi sunt implantaţi perpendicular pe maxilar). Preferabil dantură completă. * Ochi ovali, neproeminenţi, strălucitori, blânzi şi expresivi, de culoarea alunei, până la maro închis; cu cât culoarea lor este mai închisă, cu atât mai bine. Ochi de culoare ceva mai deschisă se admit doar la exemplarele cu colorit liver-belton (maro şi alb) ¤¤¤¤. * Urechi de lungime medie, ataşate jos. Atârnă pe lângă obraji şi au pliuri verticale bine marcate. La extremitate sunt catifelate iar partea lor superioară este acoperită cu păr fin şi mătăsos.

GÂT:
Destul de lung, elegant, musculos şi uscat. Linia lui superioară este uşor arcuită şi net conturată la joncţiunea cu capul. Către umeri, este mai puternic şi foarte musculos. Pielea de pe gât nu formează pliuri sau salbă.

CORP:
De lungime moderată. Spate scurt şi orizontal. * Zonă renală lată, uşor ¤%¤%, puternică şi musculoasă. * Piept bine coborât în zona sternului. Destul de lat între omoplaţi. Coaste bine arcuite; ultimele coaste sunt lungi.

COADĂ:
Prinsă aproape la nivelul spatelui, de lungime medie, nu depăşeşte jaretul. Nu este răsucită sau cu vârful formând anou. Este doar uşor curbată, în formă de iatagan, dar niciodată nu trebuie să aibă tendinţa de a se curba pe spate sau de a se răsuci în sus. Acoperită cu păr lung care formează franjuri. Franjurile încep ceva mai jos de baza cozii, cresc în lungime către mijlocul cozii, apoi, treptat, se scurtează către vârf. Pe coadă părul este lung, strălucitor, moale şi mătăsos, uşor ondulat dar nu buclat. Coada este mereu în mişcare, mai ales atunci când câinele este în acţiune. Nu este niciodată ridicată peste nivelul spatelui.

MEMBRE:
Tren anterior: Umeri oblici, bine înclinaţi în spre spate. * Coate bine coborâte şi lipite de corp. * Antebraţ drept şi forte musculos, cu osatură rotundă. * Metacarp scurt, puternic, rotund şi drept.
Tren posterior: Membre posterioare musculoase, inclusiv gamba. Gambe şi coapse lungi. * Genunchi bine angulat. * Jaret drept, bine coborât. Aplomburi drepte.
Labe: Cuzineţi puternici, degete bine cambrate şi strânse, protejate de părul care creşte între ele.

ALURI: Mers sigur şi armonios, sugerând viteză şi rezistenţă. Jareţii se mişcă liber, evidenţiind puternicul impuls produs de trenul posterior. Văzute din spate, şoldul, genunchiul şi jaretul sunt pe aceeaşi verticală. În mers, capul este ţinut sus cu naturaleţe.

ROBĂ:
Păr: Pornind de la regiunea posterioară a capului şi pe urechi, părul este uşor ondulat dar nu buclat, este lung şi mătăsos, caracteristici tipice Setterilor. Pe coapse şi pe membrele anterioare până aproape de labe, părul formează franjuri.
Culoare: Negru şi alb (blue-belton), oranj şi alb (orange-belton), gălbui şi alb (limon-belton), maro-roşcat închis şi alb (liver-belton) sau tricolor, adică negru, alb şi arămiu sau maro. Indiferent de combinaţie, părul colorat nu va forma pe corp zone întinse. Se preferă robele cu stropi mici de culoare pe fond alb sau pestriţe.
Nota comisiei de Standarde: Belton este termenul special folosit pentru a descrie distribuţia petelor de culoare tipică pentru Setterul Englez (stropi mici, denumiţi "muşte", sau o multitudine de puncte de culoare asemeni coloritului păstrăvilor). Belton este un sat din Northumberland iar termenul a fost răspândit datorită lui Edward Lavarack.

TALIE: masculi - 65-68 cm, femele - 61-65 cm.

DEFECTE: orice abatere faţă de cele de mai sus constituie un defect. Fiecare defect se va penaliza în funcţie de mărimea respectivei abateri.


NOTĂ: masculii trebuie să aibă două testicule, ambele dezvoltate normal şi complet coborâte în scrot.