MARELE CÂINE JAPONEZ
STANDARD FCI nr. 344/ 15.10.1999

ASPECT GENERAL:
Câine de talie mare, cu constituţie solidă, cu proporţii echilibrate şi osatură masivă. Caracteristicile principale ale rasei sunt capul relativ lat, aproape triunghiular, botul solid, ochii destul de mici şi urechile erecte orientate spre înainte în prelungirea liniei gâtului.


PROPORţII IMPORTANTE:
* înălţimea la greabăn este: masculi - 9/10 din lungimea corpului, femele - 9/11 din lungimea corpului;
* Adâncimea toracică este jumătate din înălţimea la greabăn;
* Raportul cranio-nazal este 3/2 (i.e. lungimea botului este 40% din lungimea totală a capului).

COMPORTAMENT/CARACTER:
Prietenos, vigilent, receptiv, demn, docil şi curajos.

CAP:
Masiv, bine proporţionat în raport cu corpul. în repaos, pielea capului nu formează riduri. Văzut de sus, capul are forma unui triunghi aproape echilateral cu vârful retezat.
Craniu: plat şi lat între urechi. Silon median destul de lung dar slab marcat. Stop marcat dar nu abrupt.
Regiune facială: Trufă lată şi neagră; la exemplarele albe se admite trufa de culoare deschisă dar nu este de preferat * Bot lat, înalt şi plin * Buze negre care nu trebuie să atârne. Buze de culoare cărnii se admit doar la câinii albi. Limba este roz * Maxilare solide, puternice, nu rotunjite. Dantură puternică, regulată şi completă. Se preferă muşcătura în foarfecă, dar se acceptă şi cea în cleşte.
Ochi: de culoare maro închis, relativ mici, neproeminenţi, aproape triunghiulari. Pleoapele aderă bine la globul ocular şi conturul lor este negru; doar la câinii albi se admite şi conturul pleoapelor roz.

URECHI:
Ferm ridicate, triunghiulare, cu vârful uşor rotunjit şi relativ mici. Pentru a aprecia lungimea, pliem urechea către faţă şi vârful ei nu trebuie să depăşească marginea pleoapei superioare. Sunt late la bază, nu sunt prinse prea sus şi, văzute din profil, par a fi în prelungirea liniei superioare a gâtului.

GÂT:
gros, musculos, tronconic şi relativ scurt; salbă aproape imperceptibilă. Conturul pronunţat al cefei se uneşte armonios baza craniului.

CORP:
Uşor alungit. Pielea nu este nici prea subţire, nici prea întinsă dar nici prea largă. Spate drept. Zonă renală puternic muscularizată. Piept larg şi adânc. Zona sternală bine dezvoltată, coaste bine rotunjite. Linie inferioară moderat ascendentă.

MEMBRE:
Membre anterioare: osatură groasă şi aplomburi drepte, umeri solizi şi puternici, moderat angulaţi. Metacarpul formează un unghi de 15 grade cu verticala.
Membrele posterioare: foarte musculoase, cu angulaţii moderate şi aplomburi drepte. Osatură aproape la fel de groasă ca cea a membrelor anterioare. Jareţi coborâţi. De obicei, pintenii sunt retezaţi.
Labe: rotunde, compacte (labe de pisică), cu bună osatură şi cuzineţi plantari bine dezvoltaţi.

COADĂ:
prinsă sus, groasă şi puternică mai ales la bază. Acoperită cu păr abundent dar care nu trebuie să formeze franjuri. Purtată curbat şi formând fie ¾ de buclă completă, fie o buclă întreagă, fie o buclă dublă. Totdeauna extremitatea cozii se sprijină pe spate sau coboară lateral, sub linia spatelui (poziţie obligatorie pentru coada curbată în ¾ de buclă). Dacă este întinsă în jos (pentru a i se verifica lungimea) vârful cozii atinge jaretul.

MIşCARE/ALURI:
Mişcare elastică şi puternică. Acoperă bine terenul.

ROBĂ:
Păr tector tare şi cu fir drept, uşor înfoiat, semilung: firele cele mai lungi sunt pe coadă, apoi, pe greabăn şi crupă, firul are circa 5 cm, iar pe restul corpului este o idee mai scurt. Pe cap, pe urechi şi în partea inferioară a membrelor, părul tector este scurt. Subpărul este dens, moale şi mai scurt decât părul tector.
Culoare: Toate culorile sunt admise (roşcat, roşu-portocaliu, alb etc.), inclusiv robele tigrate şi cele cu panaş. Culorile trebuie să fie strălucitoare; marcajele sunt bine repartizate, cu sau fără mască şi dungă albă pe cap. Câinii complet albi nu au mască. Robele cu panaş sunt pe fond alb, iar petele de culoare sunt uniform repartizate acoperind capul şi cel puţin o treime din corp; subpărul poate fi de o altă culoare decât părul tector.

TALIE:
Masculi: 66-71 cm
Femele: 61-66 cm

DEFECTE: orice abatere faţă de cele de mai sus constituie un defect. Fiecare defect se va penaliza în funcţie de mărimea respectivei abateri.

* nerespectarea dimorfismului sexual (masculi efeminaţi, femele cu aspect masculin)
* cap îngust sau cilindric;
* dinţi lipsă (cu excepţia a 2 PM1 şi/sau M3);
* limbă pătată;
* ochi de culoare deschisă;
* coadă scurtă;
* coate deviate spre înafară sau spre înăuntru;
* păr formând chiar şi cea mai urmă de guler sau de franjuri;
* câine fricos sau agresiv.

DEFECTE GRAVE:
* lipsă marcată de substanţă;
* osatură prea uşoară.

DEFECTE ELIMINATORII:
* trufă total sau parţial depigmentată (cu excepţia celor complet albi);
* urechi purtate altfel decât erect;
* prognatism;
* coadă dreaptă sau în formă de seceră;
* masculi mai mici de 63,5 cm şi femele sub 58,5 cm.


NOTĂ:
masculii trebuie să aibă două testicule, ambele dezvoltate normal şi complet coborâte în scrot.