MASTINO NAPOLETANO
Standard FCI nr.197/19.11.91

ASPECT GENERAL:
Câine mare, robust şi masiv; lungimea corpului este mai mare decât înălţimea la greabăn.

PROPORţII IMPORTANTE:
Lungimea corpului este cu 10 % mai mare decât înălţimea la greabăn; raport cranio-nazal 2/1.

CARACTER/COMPORTAMENT:
Echilibrat şi loial, nu este agresiv şi nu atacă fără motiv, păzeşte instinctiv stăpânii şi proprietatea; totdeauna vigilent, este inteligent, nobil şi maiestuos.

CAP:
Scurt şi masiv, craniul este lat între urechi. Lungimea capului este aproximativ 3/10 din înălţimea la greabăn. Acoperit cu piele bogată care formează riduri şi falduri, cele mai tipice şi apreciate fiind cutele care pornesc de la colţul ochiului către colţul gurii. Paralelism cranio-nazal. Zona craniană: craniul larg, plat între urechi, fruntea uşor rotunjită. Lăţimea lui în dreptul arcadelor zigomatice este mai mare decât jumătate din lungimea capului. Arcadele zigomatice sunt foarte proeminente, dar obrajii sunt plaţi datorită musculaturii. Protuberanţele oaselor frontale sunt bine dezvoltate. Creasta occipitală este foarte slab marcată. Silonul median frontal marcat. Stop bine definit. Regiune facială: trufa se află în prelungirea liniei nasului şi nu trebuie să fie proeminentă, este lată şi voluminoasă, cu nări bine deschise. Culoarea ei este în armonie cu roba: neagră la câinii negri, gri-maroniu închis la celelalte culori şi maro-castaniu la câinii maro. Bot: foarte lat şi adânc. Lungimea lui este egală cu 1/3 din lungimea capului. Lateralele lui sunt paralele astfel încât, văzut din faţă, botul este practic pătrat. Buze cărnoase, groase şi pline. Buzele superioare, văzute din faţă, formează în punctul de întâlnire un V inversat. Conturul profilului lateral inferior al botului este dat de buzele superioare. Cel mai jos punct al buzelor este colţul gurii, având mucoasa bucală vizibilă şi situat pe verticala coborâtă din unghiul extern al ochiului. Maxilare puternice cu oase solide şi arcade dentare închizându-se perfect. Mandibula trebuie să fie bine dezvoltată în lăţime. Dinţi albi, bine dezvoltaţi, regulat aliniaţi. Dantură completă, muşcătura în foarfecă sau în cleşte. Ochi bine depărtaţi, aproape rotunzi, uşor adânciţi în orbite. De culoare închisă; la cei care nu sunt negri, ochii sunt mai închişi la culoare decât roba. Evident, la robele de culoare deschisă şi culoarea ochilor este mai deschisă. Urechi mici în comparaţie cu dimensiunile câinelui, triunghiulare, prinse mai sus de arcadele zigomatice, plate şi atârnând lipite de obraji. Dacă sunt tăiate, au aproximativ forma unui triunghi echilateral.

GÂT:
Linia lui superioară este uşor convexă, este gros, relativ scurt (2,8/10 din înălţimea la greabăn), tronconic şi bine muscularizat. La jumătatea lungimii sale are un perimetru de 8/10 din înălţimea la greabăn. Gâtlejul este acoperit cu falduri duble de piele, bine separate, dar nu exagerat de ample. Faldurile pornesc de la nivelul maxilarului inferior dar nu merg mai jos de mijlocul lungimii gâtului.

CORP:
Spate drept. Greabăn lat, puternic şi nu foarte proeminent. Zona dorsală este lată şi reprezintă o treime din înălţimea la greabăn. Se continuă armonios cu zona lombară care este lată şi musculoasă. Cutie toracică amplă, cu coaste lungi şi bine arcuite. Circumferinţa toracelui este cu 25% mai mare decât înălţimea la greabăn. Crupă lată, puternică şi bine muscularizată. Este înclinată cu aproximativ 30 faţă de orizontală. Lungimea ei este aproximativ 3/10 din înălţimea la greabăn. Oasele şoldurilor sunt proeminente şi depăşesc linia zonei lombare. Piept larg, adânc, musculatură bine dezvoltată. Lăţimea lui este corelată cu cea a cutiei toracice şi reprezintă 40-45% din înălţimea la greabăn. Proeminenţa sternului este situată la nivelul articulaţiei scapulo-humerale.

COADĂ
Groasă la bază, puternică, subţiindu-se uşor către vârf. În lungime atinge articulaţia jaretului dar de obicei este tăiată la aproximativ 2/3. Este purtată în jos, uşor curbată în formă de sabie; în acţiune, ridicată orizontal sau chiar ceva mai sus decât linia spatelui.

TREN ANTERIOR
Aplomburi drepte, membre cu osatură proporţionată cu dimensiunile câinelui. Umeri: de lungime reprezentând 3/10 din înălţimea la greabăn şi înclinaţi la 50-60 faţă de orizontală, cu muşchi bine dezvoltaţi, lungi şi bine definiţi. Angulaţie scapulo-humerală 105-115. Braţul măsoară aproximativ 30% din înălţimea la greabăn, înclinat la 55-60 faţă de orizontală, cu musculatură importantă. Coatele nu sunt foarte lipite de corp şi sunt acoperite din abundenţă cu piele cutată. Antebraţ de lungime aproximativ egală cu cea a braţului. Perfect vertical, cu osatură puternică şi musculatură bine dezvoltată. Articulaţia metacarpului este lată şi fără nodozităţi, continuând linia verticală a antebraţului. Metacarpul este plat, înclinat cu 15 faţă de verticală. Ca lungime, reprezintă aproximativ 1/6 din lungimea membrului, măsurată de la sol la cot. Labe rotunde, mari, cu degete bine arcuite şi solide. Cuzineţi plantari puternici şi bine pigmentaţi. Unghii puternice, curbate şi de culoare închisă.

TREN POSTERIOR
În întregul lui trebuie să fie puternic şi solid, proporţionat cu mărimea câinelui şi capabil să furnizeze propulsia necesară. Coapsele (femurul) măsoară în lungime o treime din înălţimea la greabăn şi sunt înclinate cu aproximativ 60 grade faţă de orizontală. Sunt late şi groase, cu muşchi puternici şi bine reliefaţi. Angulaţia coxo-femurală este de 90. Tibia are o lungime uşor mai mică decât cea a coapsei şi este înclinată la 50-55. Este puternică şi cu musculatură bine evidenţiată. Angulaţia genunchiului este de aproximativ 110-115. Articulaţia jaretului este foarte lungă în comparaţie cu lungimea piciorului şi reprezintă aproximativ 1/4 din înălţimea la greabăn. Angulaţia jaretului este de 140-145. Jaretul este puternic, aproape cilindric, vertical de lungime reprezentând 25% din înălţimea la greabăn. Aplomburi posterioare drepte. Eventualii pinteni trebuie îndepărtaţi. Labe posterioare la fel cu cele anterioare, doar ceva mai mici.

MIşCARE şI ALURI
Aceste elemente sunt unele dintre caracteristicile tipice ale rasei. La pas, alura de tip felin, cu paşi ca de leu, este lentă şi seamănă cu mersul ursului. Trapul se distinge printr-un impuls scurt şi puternic al trenului posterior şi printr-o bună extensie a membrelor anterioare. Principalele aluri sunt pasul şi trapul. Câinele intră în galop foarte rar. Mersul în buiestru este tolerat.
PIELE groasă, abundentă şi mobilă pe tot corpul, în special pe cap, unde formează numeroase falduri şi riduri, şi pe gâtlej, unde formează cute duble.

ROBĂ
Păr scurt, tare şi aspru, dens, având aceeaşi lungime pe tot corpul, cu fir drept, fin şi măsurând maximum 1,5 cm. Trebuie să nu formeze nici cea mai mică urmă de franjuri.
Culoare: culorile preferate sunt albastru, gri şi negru, dar şi maro, roşcat şi roşu de cerb, având uneori mici pete albe pe piept sau pe vârful degetelor. Toate aceste culori pot fi tigrate. Nuanţele de culoarea alunei, gri deschis sau isabel sunt tolerate.

ÎNĂLţIME şI GREUTATE
Înălţimea la greabăn: masculi 65-75 cm, femele 60-68 cm. Se admite o toleranţă de & 2 cm.
Greutate: masculi 60-70 kg, femele 50-60 kg.

DEFECTE GRAVE:
prognatism inferior pronunţat, coadă curbată pe spate, talie în afara limitelor permise.

DEFECTE ELIMINATORII:
prognatism superior, convergenţă sau divergenţă accentuată a liniilor craniului şi nasului, linia superioară a botului concavă sau convexă sau acvilină (nas roman), depigmentare totală a trufei, ochi ? ? ? ? ? ?, totala depigmentare a conturului pleoapelor ambilor ochi, strabism, absenţa ridurilor, cutelor şi faldurilor de piele, absenţa congenitală sau artificială a cozii, pete albe foarte mari, marcaje albe pe cap.