OGAR AFGAN
STANDARD FCI nr.228

Caracteristici: Ogarul Afgan este un câine cu aparenţă de forţă şi demnitate, cu alură mândră, exotică, expresie inteligentă.

Aspect general: Mersul este suplu şi elastic, cu un stil deosebit. întreaga înfăţişare a câinelui trebuie să dea impresia de putere, nobleţe, combinate cu viteză şi forţă. Capul trebuie să fie purtat semeţ şi mândru.

Capul: Craniul este lung, nu prea îngust, cu osul occipital proeminent. Botul este lung, cu maxilare puternice. Stopul este uşor evidenţiat. Craniul bine proporţionat, este acoperit cu un moţ bogat de păr lung. Trufa, de preferinţă neagră; la exemplarele de culoare deschisă este admisă trufa de culoare cafenie.

Ochii: Preferabil închişi la culoare, dar nu sunt penalizaţi cei cu ochii mai deschişi la culoare (aurii). Forma ochilor este aproape triunghiulară şi sunt uşor oblici, urcând din colţul interior către cel exterior.

Urechile: Sunt inserate jos, îndreptate în spre spate şi purtate lipit de cap, acoperite cu păr lung şi mătăsos.

Gura: cu maxilare puternice, dentiţie perfectă şi completă cu muşcătura în foarfecă.
Gât: Lung, puternic, purtând capul cu mândrie.

Corpul: Spate drept, de lungime moderată, musculos, cu uşoară pantă către crupa dreaptă, scurtă şi lată. Oasele iliace foarte proeminente şi depărtate. Coastele bine arcuite şi cu toracele adânc.

Trenul anterior: Umeri lungi, oblici, îndreptaţi bine către spate, foarte musculoşi, puternici, dar nu încărcaţi. Picioarele sunt drepte, cu oase solide. Coatele sunt lipite de corp, niciodată deviate spre exterior sau interior. Sternul este bine marcat.

Trenul posterior: Membrele posterioare sunt puternice, bine angulate, cu jareţi coborâţi.

Labele: Cele anterioare sunt puternice, lungi şi late, acoperite cu păr lung şi des, cu degetele bine arcuite. Carpul este lung şi elastic. Tălpile bine întinse pe sol. Labele posterioare sunt lungi dar nu atât de late ca cele anterioare; de asemenea sunt acoperite cu păr lung şi des.

Mişcarea: degajată şi elastică cu stil de înaltă clasă.

Coada: Nu prea scurtă, bine prinsă şi cu vârful purtat "în inel". Purtată ridicată în mişcare şi acoperită cu păr ceva mai scurt şi cu franjuri rare.

Păr: Mătăsos, cu textură fină, este foarte lung pe corp şi membre, cu excepţia spatelui, de la greabăn la coadă, zonă unde trebuie să fie scurt şi compact. La câinii adulţi părul pe spate este scurt şi des. Pe bot şi pe faţă, părul este scurt şi des. Pe urechi părul este foarte lung. Părul nu se tunde ci lăsat să crească la lungime naturală.

Culoarea: toate culorile sunt admise.

Talia: Înălţimea ideală este: masculi - 68-74 cm, femelele - cu 5-7 cm mai scunde. Greutatea: masculi 25-30 kg, femelele - proporţional mai uşoare.

Defecte: Orice aparenţă greoaie sau lipsă de fineţe; craniu prea lat; bot prea scurt; mandibulă insuficient de puternică; ochi mari, rotunzi, sau bulbucaţi; gâtul prea gros sau prea scurt; spate prea lung sau prea scurt;
Defecte: orice abatere faţă de cele de mai sus constituie un defect. Fiecare defect se va penaliza în funcţie de mărimea respectivei abateri.
 

Notă: masculii trebuie să prezinte două testicule normale bine coborâte în scrot.