Comentarii
despre cresterea, îngrijirea si educarea câinilor


Comentariile au fost traduse de Andrea Popa,
dupa textele originale publicate pe Internet

DESPRE VACCINURILE ANUALE
Un articol în engleza care meritã citit !

Câinii pot sa manance ciocolata?

Câinii pot manca fructe?

Care sunt simptomele diabetului canin?

Dintii de lapte

Scaunul cu sânge, la pui

Se poate face consanguinizare în linie directa ?

Protectie naturala împotriva parazitilor,
a bacteriilor si virusilor
 

Cum vad câinii?  

Dresaj : NOU!
articole, video, contacte dresori
 ÎNTREBARILE VOASTRE

SUGESTIILE VOASTRE

VOTATI
pentru ceea ce va intereseaza

EMAIL

WEBRING

Hmm... Chiar asa o fi?


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cainii pot sa manânce ciocolata?

Acest lucru trebuie evitat.
Ciocolata contine teobromina, o substanta toxica asemanatoare cu cafeina ce poate provoca imbolnavirea câinelui. Intoxicatia cu acesta substanta se instaleaza tipic in 6 pana la 8 ore de la momentul consumului si se caracterizeaza prin voma, sete excesiva, diaree, agitatie. Pot aparea afectiuni renale, crize asemanatoare cu epilepsia, iregularitati de ritm cardiac sau, in cazuri severe, chiar moartea. Nu exista un antidot pentru intoxicatia cu teobromina. Câinele intoxicat va fi tratat cu grija si atentie, iar daca se poate interveni la scurt timp dupa ingestie i se vor administra vomitive.
Cantitatea de teobromina variaza de la un tip de ciocolata la altul, de regula cu cât ciocolata este mai inchisa la culoare, cu atât concentratia de teobromina va fi mai mare. Evident, cel mai bun lucru este sa nu ii dati niciodata câinelui ciocolata si sa ascundeti bine tabletele si bomboanele dumneavoastra, pentru ca el sa nu se serveasca singur!
Dr. Pamela Abney, Consultant veterinar la
American Association of Veterinary Medical Colleges

Câinii pot mânca ciocolata alba?

Raspunsul este: DA.
Spre deosebire de ciocolata obisnuita care este facuta din pulbere de cacao si contine teobromina toxica, ciocolata alba este fabricata din unt de cacao si nu prezinta toxicitate pentru caini.
Dr. Pamela Abney, Consultant veterinar la
American Association of Veterinary Medical Colleges

Alte subiecte în pagina

Câinii pot mânca fructe?

Orice fructe consumate in exces pot induce deranjamente stomacale: diaree, crampe, gaze, alergii sau chiar probleme gastrointestinale mai grave. Cu toate acestea, un catel tanar si sanatos care "pofteste" si primeste cateva bucatele din fructele preferate (banane, mere, pepene) nu va avea de suferit, atata timp cat veti observa ca scaunul lui este normal. Pe masura ce cainele imbatraneste, capata tendinte spre obezitate si dezvolta alergii la anumite alimente, este bine sa ii asigurati o dieta mai stricta. In acest scop este indicat sa discutati regulat cu veterinarul despre modificarile care se impun in dieta cainelui, mai ales daca sesizati aparitia unor probleme.
Dr. Pamela Abney, Consultant veterinar la
American Association of Veterinary Medical Colleges

Alte subiecte în pagina

Care sunt simptomele diabetului canin?

Diabetul "zaharat" induce, in mod clasic, polidipsie (sete excesiva), poliurie (urinare excesiva), polifagie (tendinda de a mânca mult), toate combinate cu scaderea in greutate. Aceasta boala poate determina si aparitia cataractei. Daca metabolismul animalului nu este reglat corespunzator prin tratament, cetoacidoza (situatia în care cetonele, compusi reziduali rezultati din descompunerea proteinelor, se acumuleaza în organism pâna la nivele toxice de concentratie) determina agravarea diabetului, si se va instala icterul. Tot datorita toxinelor din organismul sau, câinele diabetic poate prezenta voma, diaree sau refuz pentru mâncare. Caracteristic pentru aceasta boala este insuficienta secretie de insulina de catre pancreas. Insulina are rolul de a transfera glucoza din fluxul sanguin în celulele organismului, unde aceasta intervine în procesul de hranire si al producerii de energie. Forme de diabet latent se pot dezvolta în diverse situatii: ca urmare a unor tratamente medicamentoase, la animalul care sufera de pancreatita, la animale cardiace sau care sufera de infectii urinare, în perioada estrului la catele, s.a.
Dr. Pamela Abney, Consultant veterinar la
American Association of Veterinary Medical Colleges

Alte subiecte în pagina

Dintii de lapte

Câinii, ca si copiii, îsi schimba dintii de lapte.
Canidele au 28 de dinti de lapte si 42 de dinti permanenti. Dintii cei mici din fata sunt incisivii: sase pe maxilarul superior si sase pe cel inferior. Urmeaza caninii, la stanga si la dreapta incisivilor, sus si respectiv jos, în total patru. Dupa canini urmeaza premolarii, in total 12 premolari de lapte care vor fi înlocuiti de 16 permanenti. Cel mai spre interiorul gurii sunt plasati molarii, care sunt 10 la numar si fac parte exclusiv din dentitia permanenta.
De regula, la vârsta de 6 sau 8 saptamâni sunt iesiti toti dintii de lapte. Varsta la care cateii isi schimba dintii de lapte variaza, dar de regula schimbarea dintilor are loc între 4 si 7 luni. În acest proces, dintii permanenti fie îi inlocuiesc pe cei de lapte, fie apar alaturi si îi "înghesiue". Daca dintii de lapte ramân inca fixati dupa aparitia celor permanenti, deplasarile fortate ale dintilor "înghesuiti" determina dezalinierea lor. Pentru a preveni asemenea probleme, dintii de lapte care nu cad de la sine trebuie înlaturati chirurgical. De regula, radacinile dintilor de lapte sunt mici iar ei pot fi extrasi usor, fara efort. Dar daca radacina este puternica, medicul veterinar va decide pentru efectuarea operatiei sub anestezie. De aceea, o astfel de extractie se poate face simplu cu ocazia unei alte interventii chirurgicale pe care, eventual, o va suporta cainele, ca de exemplu castrarea.
Dr. Pamela Abney, Consultant veterinar la
American Association of Veterinary Medical Colleges

Alte subiecte în pagina

Scaunul cu sânge, la pui

Scaunul cu sange poate fi determinat de schimbarea dietei alimentare, ingestia unor lucruri necomestibile sau oase, paraziti intestinali cum ar fi viermii-carlig sau coccidia, agenti infectiosi ca virusii parvo sau corona, sau diverse alte cauze mai putin obisnuite.
Mai intai trebuie sa testati catelul pentru a stabili daca are sau nu paraziti intestinali. Profilactic, proprietarii trebuie sa administreze vermifuge si sa isi vaccineze cateii conform indicatiilor medicilor veterniari. Uzual, intre 6 si 16 saptamani se face o serie de 3-4 vaccinuri, iar mai tarziu de face un vaccin anual. Este posibil ca puiul sa aiba o problema stomacala sau intestinala. Scaunul cu sange rosu aprins si/sau cu mucus indica o problema a colonului sau a partii inferioare a intestinului, in timp ce scaunul de culoare foarte inchisa poate indica o problema stomacala sau duodenala. Medicul veterinar va face analizele si testele corespunzatoare pentru a stabili cu exactitate ce a determinat disfunctia.
Daca puiul vomita, este deshidratat si zace, duceti-l imediat la medic. Daca, in schimb, puiul este vesel, alert si mananca bine, atunci probabil ca dieta pe care i-o oferiti a fost cauza sangerarii. Hraniti puiul numai cu mancare speciala pentru cainii de varsta lui, procurata de la magazinele de specialitate, mai ales in primul an de viata. Evitati sa ii dati resturi de la masa dumneavoastra, caci ele ii pot provoca diaree sau alte tulburari si in plus il veti obisnui sa cerseasca pe langa dumneavoastra ori de cate ori va vedea ca va pregatiti sa mancati ceva.
Dr. Pamela Abney, Consultant veterinar la
American Association of Veterinary Medical Colleges

Alte subiecte în pagina

Se poate face consanguinizare în linie directa (Eng.:"Inbreeding"; exemplu: tata x fiica)?

Exista motive intemeiate pentru care imperechierile intre parinti si descendentii lor directi ar trebui evitate. Probabilitatea de transmitere a genelor recesive care sunt responsabile de boli sau diformitati este mai mare in cazul consanguinizarilor in liniile directe ale aceleiasi familii.
La oameni, una din bolile determinate de asemenea consanguinizari este hemofilia, o deficienta în coagularea sângelui, care a aparut în anumite familii de nobili din Europa care practicau casatorille între rude apropiate.
În ceea ce priveste cresterea câinilor, însa, prin consangiunizare se poate obtine accentuarea anumitor trasaturi genetice valoroase. Dar crescatorii trebuie sa fie atenti ca sa nu accentueze totodata si trasaturi defectuoase, determinate de genele recesive.
Deci, daca aveti doi câini, parinte si descendent, de sexe diferite si nu aveti toate datele care sa va permita sa fiti convinsi de succesul unei imperechieri intre ei, este indicat sa ii separati total pe perioada ciclului femelei sau sa castrati fie pe unul din ei, fie pe amandoi.
Dr. Pamela Abney, Consultant veterinar la
American Association of Veterinary Medical Colleges

Alte subiecte în pagina

Protectie naturala împotriva parazitilor, a bacteriilor si virusilor

CITRICIDAL este un extract de seminte de grapefruit, non-toxic si biodegradabil, recomandat nu doar pentru animalele de casa, ci si pentru oameni si chiar pentru... plante. Mai multe detalii veti afla vizitând http://www.gfex.com .Comenzile on-line sunt onorate de NutriTeam si se pot transmite la adresa http://nutriteam.com/citric.htm .
Deocamdata nu avem informatii privind firmele/magazinele românesti de unde se poate procura extractul. Cine poate da lamuriri este rugat sa ne scrie.

Alte subiecte în pagina

Cum vad câinii?

Autor: Michael Richards, DVM ( Copyright), http://www.vetinfo.com/

Cu totii ne-am întebat, uneori, ce vede câinele nostru? Articolul doctorului Richards da un raspuns la aceasta intrebare.
Spre deosebire de oameni, câinii pot vedea bine chiar când lumina este slaba. Aceasta deoarece portiunea centrala a retinei unui câine este formata în majoritate din celule "bastonas" care "vad" în nuante de gri, în timp ce partea centrala a retinei umane este alcatuita în majoritate din celule de tip "con" care percep imaginile în culori. Celulele "bastonas" au nevoie de mult mai putina lumina pentru a-si îndeplini functiunea.
Câinii disting imaginile în lumina intermitenta mult mai bine decât oamenii. Singurul aspect important care pare sa se desprinda de aici este ca, probabil, câinii percep imaginile la televizor ca pe o succesiune de cadre, si nu ca scene de miscare continua, asa cum vad oamenii.
Facând un estimat grosier, se poate spune ca vederea câinilor este 6/23, ceea ce înseamna ca un câine va vedea la distanta de 6 m la fel de clar cum vede un om la distanta de 23 m.
Vederea câinilor este numita "dicromatica", deoarece ei vad doar o portiune din gama de culori a spectrului de lungimi de unda vizibil al luminii. Este probabil ca ei nu disting diversele nuante de culori din gama de la verde la rosu. Daca aceasta teorie este corecta, înseamna ca imaginile pe care le vad câinii sunt colorate mai degraba în galben si albastru.
Oamenii au tendinta de a considera ca vederea câinilor este inferioara celei umane. Într-adevar, vederea lor e diferita de a noastra, dar probabil ca asa cum este raspunde mai bine nevoilor lor.
Michael Richards, DVM, Copyright 1996-1998 TierCom, Inc.

Alte subiecte în pagina

 

 


Comentariile din aceasta pagina au fost traduse de Andrea Popa, dupa textele originale publicate pe Internet si semnate de:

Primim cu multa bucurie colaborari. Asteptam sa ne trimiteti articole originale sau traduceri, cu sau fara imagini.

Cluburi,expozitii,anunturi gratuite,pagini personale.

Puneti o întrebare si cititi raspunsurile  pe Forumul Cainii Nostri

Alte
articole
 si
pagini
similare

N
OU!

 


Alte pagini cu intrebari si raspunsuri despre câini, în româna:

Alte pagini cu intrebãri si rãspunsuri despre câini, în engleza:

DESPRE VACCINURILE ANUALE - Un articol care meritã citit !
Ceea ce veti citi aici o să vă puna pe gânduri...


Trimite
o pagina
noua

Articole în limba româna:

Câinii de vânãtoare: NOU! caini de vanatoare
Dezvoltarea aptitudinilor innãscute la cainii pontatori
Autor: Virgil Lucanu

Ereditatea culorilor
Autor: Dr. Cristian Vantu

Gestatia si fătarea la cătea

Displazia coxo-femurala ( HD)
Autor: Bogdan Nitescu

Premize pentru modificarea regulamentului concursului TOP TEN
Autor: Bogdan Nitescu

Responsabilitatea asupra continutului articolelor
revine exclusiv celor care le-au publicat.
 


Trimite
articolul
tau