leaf CARPATHIAN SHEPHERD DOGS leaf

[ Carpatin ] [ Mioritic]  [ Dog show "Pastorala"1998 ]  [ Dogs in Romania website ]  [ Home ]


Standard Carpatin Sheep Dog
STANDARD CARPATIN DOG ~ CIOBANESC CARPATIN STANDARD

THE OFFICIAL STANDARD OF THE CARPATIN SHEEP DOG
(in romanian)

STANDARD

 • NUMELE RASEI: CIOBĂNESC ROMÂNESC CARPATIN

 • ȚARA DE ORIGINE: România

 • DATA PUBLICĂRII: Din constatările oficiale ale Clubului Național al Crescătorilor de Câini de Rasa Ciobănesc Românesc Carpatin, al cărui sediu se găsește la Bistrița și este membru al Asociației Chinologice Române, recunoscut ca responsabil al rasei, standardul rasei a fost redactat în anul 1934 de către Institutul Național Zootehnic. Acest standard a fost actualizat in ianuarie 1999 si in martie 2001 de Clubul National in colaborare cu Comisia Chinotehnică a AChR , iar în data de 24.11.2001 a fost revăzut și adaptat în conformitate cu modelul propus de către Federația Chinologică Internațională.

 •  UTILIZARE: Câine ciobănesc folosit de ciobanii români din munții Carpați de multe secole la apărarea turmelor de oi, fiind in acelasi timp și un excelent paznic al gospodăriilor.

 •  CLASIFICARE F.C.I.: Grupa 1, Secțiunea 1, (fără probe de lucru)

 • SCURT ISTORIC: Ciobănescul Românesc Carpatin este selectionat dintr-o rasa endemică existentă in spatiul Carpato-Danubian. De-a lungul secolelor, criteriul dominant de selectie a fost utilitatea, păstrandu-si caracterul intact până in zilele noastre.

 • ASPECT GENERAL: Câine de talie medie spre mare, agil, niciodată greoi, impresia generală fiind de câine viguros si impunător. Trunchi rectangular, crupă lată ușor înclinată, torace larg și adânc, umăr lung și ușor înclinat.
  Dimorfism sexual bine marcat. Masculii sunt mai înalți, mai puternici decât femelele.

 • PROPORȚII IMPORTANTE: Lungimea corpului este întotdeauna ceva mai mare decât înălțimea la greabăn. Lungimea excesivă a corpului cu mai mult de 10%, precum și formatul cvadratic sunt defecte grave. Datorită particularitătilor morfologice, lungimea femelelor poate fi putin mai mare. Adâncimea toracică aproximativ egală cu jumătate din înălțimea la greabăn. Raportul cranio-nazal ușor supraunitar.

 • COMPORTAMENT/CARACTER: Paznic înăscut și neînfricat, se distinge prin atasamentul instinctiv, neconditionat fată de turmele aflate in pază si fată de stăpânul său. Este un câine cu un comportament reținut, calm și echilibrat.

 • CAP: de tip lupoid.
  REGIUNEA CRANIANĂ: Carpatinul este un câine mezocefal, cu cap masiv dar nu greoi. Fruntea este lată și ușor boltită. Craniul este mai lat între urechi și se îngustează treptat înspre stop. Silon median destul de lung și suficient de bine marcat.
  STOP: Moderat, niciodată prea marcat, dar nici șters in totalitate.
  REGIUNEA FACIALĂ: -TRUFA: Este mare, lată și intotdeauna neagră. BOTUL: Este puternic, cu secțiune aproximativ ovală, ușor tronconic. Lungimea lui este ceva mai mică decât cea a craniului, sau cel mult egală. BUZE: Groase, bine întinse, cu comisură bine închisă, bine pigmentate. MAXILARE/DANTURĂ: Maxilarele sunt puternice, solide și drepte. Dantura puternică se închide în foarfecă. Arcada dentară a incisivilor este ușor rotunjită. Nu se admite prognatism. OBRAJI:Uscați, masateri puternici, neproeminenți, piele bine întinsă.
  OCHI: Migdalați, ușor oblici, destul de mici în raport cu dimensiunile craniului, au culoare brun-castanie. Nu sunt nici proeminenți, nici înfundați în cutia craniană. Au expresie blândă, dar hotărâtă. Pleoape negre, bine întinse pe globul ocular.
  URECHI:Nu prea mari, triunghiulare cu vârfurile rotunjite, culcate pe obraji, prinse puțin mai sus de colțul extern al ochilor.

 • GÂT:Musculos, foarte puternic, de lungime medie, făcând un unghi de aproximativ 50o cu orizontala.

 • CORP: viguros, bine legat, ușor dreptunghiular.
  LINIE SUPERIOARĂ: dreaptă și fermă.
  GREABĂN: puțin marcat.
  SPATE :de lungime medie, drept, ferm, musculos.
  SALE: puternice, musculoasedar nu prea late, de lungime moderată: nici prea lungi, astfel încât linia superioară să fie lipsită de forță, dar nici prea scurte, astfel încât mișcarea trenului posterior să fie jenată iar câinele să aibă aspect cvadratic.
  CRUPĂ: muculoasă și lată, de lungime moderată, ușor înclinată, niciodată teșită.
  TORACE: bine dezvoltat, adânc (până la nivelul coatelor), destul de lat. De bună lungime, cu ultimele coaste bine îndreptate înspre spate. Coaste solide, bine arcuite, dar niciodată toracele nu trebuie să aibă aspect de butoi.
  LINIE INFERIOARĂ: moderat ascendentă, abdomen ridicat, dar nu prea supt, nici relaxat.
  COADĂ: inserată destul de sus,bine imblănită, cu par abundent. În repaos, atârnă drept, sau usor curbată in formă de sabie, și ajunge până la jaret. În atenție și în acțiune, se ridică, dar niciodată nu este culcată sau curbată pe spate.

 • MEMBRE:
  TREN ANTERIOR: osatură solidă. APLOMBURI: drepte (văzute din orice poziție, membrele anterioare sunt drepte, verticale pe sol). OMOPLAT: puternic,cu inclinare moderata.
  ANTEBRAȚ: drept, foarte viguros,cu sectiune ovala. COATE: lipite de corp, nu înfundate în cutia toracică, nici îndreptate către exterior. METACARP: scurt, ușor înclinat. LABE:ovale, masive, compacte.
  TRENUL POSTERIOR: musculos, cu osatură solidă, moderat angulat. APLOMBURI: drepte. GAMBĂ: puternică, musculoasă, de lungime moderată. TARS:drept și vertical, face cu gamba un unghi de jaret destul de bine marcat. JAREȚI: solizi, fermi, nu prea înalți astfel încât să determine o accentuare a angulației genunchiului, dar nici prea joși,de tip terrier. METATARS: solid. LABE:ovale, bine dezvoltate și compacte, ceva mai mici decât cele ale membrelor anterioare.
  Degetele arcuite și apropiate. Eventualii pinteni trebuie indepartati. Cuzineți plantari elastici și rezistenți. 

 • ALURI: mers liber, degajat, cu pasul întins. Trap viguros și susținut. Membrele se mișcă în planuri paralele.

 • PIELE: este pigmentată în cenușiu. Trufa, conturul pleoapelor și buzele trebuie să fie negre. Se preferă ca unghiile să fie cenușii sau negre.

 • ROBĂ:
  PAR: Părul tector este mai aspru, des și cu fir drept. Subpăr dens și moale. Cu excepția capului și a fețelor anterioare ale membrelor, unde este scurt și neted, tot corpul este acoperit cu păr abundent, de lungime medie. În jurul gâtului, pe partea posterioară a membrelor și pe coadă, părul este mai lung, abundenta acestuia constituind un element de tipicitate. CULOARE: lupie, în diferite nuanțe, de obicei mai deschisă pe părțile laterale și mai închisă pe partea de sus a trunchiului, fiind admisă si culoarea cenusie cu vârful firului negru. La unele exemplare, pe partea inferioara a corpului si a membrelor, putand avea nuante de bej. Pe cap poate avea mască de culoare mai închisă, dar fără ca aceasta să altereze tipicitatea expresiei. Sunt admise marcaje sau pete albe, dar albul nu poate fi predominant. Marcajele sunt dispuse în special pe gât, pe frunte, pe labe sau pe bot. Dacă marcajele există, ele nu trebuie devină pete mari, lăsând impresia de câine bălțat.

 • TALIE: ideală -70 cm la masculi si 64 cm la femele. Se admite o toleranta de +- 3 cm.

 • GREUTATE: proporțională cu talia, dând impresia unui câine puternic, dar care nu trebuie să fie greoi.

 • DEFECTE: orice îndepărtare de la standardul de mai sus este considerată ca fiind defect. Ele se vor penaliza în funcție de gravitate.
  Defecte importante:
  a. Devieri ale caracteristicilor sus menționate, care afectează capacitatea de utilizare a câinelui.
  b. Defecte importante de pigmentație.
  c. Constituție slabă sau prea greoaie.
  d. Ochi de culoare prea deschisă.
  e. Diferente de talie cu mai mult de 2 cm sau cu mai putin de 1 cm fată de limitele admise de standard.
  Defecte de excludere:
  a. Elemente clare de atipicitate, în special aspect pregnant molosoid.
  b. Pleoape inferioare foarte relaxate, dezvelind globul ocular, babine foarte marcate și comisurile buzelor căzute.
  c. Monorhidie și criptorhidie, precum și masculii cu testicule inegale sau atrofiate.
  d. Anomalii dentare: absența unui P3 și a unui alt dinte, absența unui canin, absența unui P4, absența unui molar, sau în total absența a trei sau mai mulți dinți.
  e. Prognatism superior mai mare de 2 mm; prognatism inferior.
  f. Osatura foarte subțire.
  g. Cutie toracică slab dezvoltată
  h. Câinii cu displazie gravă, dovedită.
  i. Absența subpărului, păr altfel decât scurt pe cap și pe fețele anterioare ale membrelor, păr creț, păr grifonat, păr sârmos, păr lung, moale, mătăsos, formând cărare pe mijlocul spatelui.
  j. Depigmentare importantă a ochilor, trufei, pielii sau mucoaselor, heterocromie oculară.
  k. Culoare: alte culori decat cele admise de standard.
  l. Exemplar agresiv, fricos sau apatic, instabilitate psihică.
  m. Cainii adulti cu talie sub 62 cm la masculi si sub 58 cm la femele.
  NOTĂ: masculii trebuie să aibă două testicule, ambele dezvoltate normal și complet coborâte în scrot.

Club Standard Istoric 

Carpatin ] [ Mioritic]  [ Dog show "Pastorala"1998 ]  [ Dogs in Romania website ]  [ Home ]